De Amerikaanse aandelenmarkten zijn sinds de coronapandemie ontzettend hard gestegen, mede dankzij de steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Hoewel dit een reden is om te ‘vieren’, is er volgens een Goldman Sachs econoom ook een reden om voorzichtig te zijn. Aandelen zijn volgens de econoom zeer hoog gewaardeerd en verwacht de komende maanden een ‘pullback’ op de aandelenmarkten. Iets wat volstrekt normaal zou zijn.

De coronapandemie heeft de aandelenmarkten vorig jaar flink door elkaar geschud. Maar wie vanaf april is ingestapt, zou op een hoge berg winst moeten zitten. Jan Hatzius, econoom bij Goldman Sachs, schrijft de rally sinds maart toe aan het stimuluspakket van de Amerikaanse overheid. Wat een goede zet was, maar het heeft de aandelenmarkten naar ongeziene hoogtes gestuwd. Hij verwacht dan ook een ‘pullback’ de komende maanden.

Afgelopen vrijdag tikten de beursindexen nieuwe recordkoersen aan, goed voor een stijging van 70 tot 80 procent sinds de coronacrash. Econoom Hatzius verwacht dat de markten een pauze zullen inlassen waarbij aandelen lichtjes zullen corrigeren. Dit zou kunnen gebeuren indien de Federal Reserve beslist het stimuleringsprogramma af te bouwen.

We still think it’s a friendly environment for risk assets, for equities and credit. We’re early in the business cycle, there’s still plenty of slack in the economy in the U.S. and even more so in other economies.

Hogere groeiverwachting

Desalniettemin verwacht hij dat 2021 een goed jaar wordt voor de aandelenmarkten. Hij voorspelt ook dat de Amerikaanse economie gaat groeien met 6,4 procent dit jaar in plaats van zijn eerdere voorspelling van 5,6 procent. Hij verwacht namelijk dat de Senaat, die nu in handen is van de Democraten, een extra stimuluspakket zal goedkeuren waardoor de Amerikaanse economie een extra duwtje in de rug zal krijgen.

De econoom benadrukte ook dat gegevens aantonen dat er enkele structurele verbeteringen zijn in de economische productiviteit. Zoals bv. het verdwijnen van onproductieve bedrijven als gevolg van de pandemie en bedrijfsoptimalisaties door middel van kostenbesparingen.

There actually seems to be an improvement relative to the pre-pandemic period, it seems like the pandemic maybe catalyzed some of the productivity improvements so that’s also pretty positive.

Bronnen: CNBC

Foto: mariastone – Pixabay