Maandag was een beursdag om te vergeten voor zakenbanken Credit Suisse en Nomura. Beide aandelen verloren respectievelijk 11,5 en 14 procent van hun waarde nadat werd bekendgemaakt dat ze miljarden dollars verlies hebben geleden door hun posities in een hedgefonds bij Archegos Capital Management. Hun concurrenten Goldman Sachs en Morgan Stanley wisten tijdig hun posities te sluiten en ontspringen de dans.

Het was een pijnlijke maandag voor Credit Suisse en Nomura. Door hun posities in een hedgefonds te laat te sluiten, gingen er miljarden dollars in rook op. Maandagnamiddag noteerde Credit Suisse zelfs aan -16 procent maar sloot de handelsdag af aan -11 procent. Ook het Japanse Nomura deelde in de rake klappen met een daling van -14 procent.

Goldman Sachs en Morgan Stanley

De Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs zaten ook in het hedgefonds van Archegos Capital Management maar hebben het anders aangepakt. Zij wisten hun posities tijdig te sluiten waardoor het verlies sterk werd beperkt. Volgens een insider zou Goldman Sachs op slechts enkele dagen tijd voor 15 miljard dollar aan aandelen hebben verkocht.

In this environment, where information flows quickly and you have to move quickly, this demonstrates a significant weakness on the part of Nomura’s risk management.

Mark Williams, econoom bij Boston University, benadrukt dat dit een groot risico is tegenwoordig. Informatie wordt zeer snel verspreid dus is het voor zakenbanken ook van cruciaal belang om snel te handelen. Iets waar Credit Suisse en Nomura volgens hem in de fout zijn gegaan. Daarenboven hebben ze ook niet grootschalig genoeg geacteerd.

Morgan Stanley, Goldman en JPMorgan Chase zijn de grootste brokers ter wereld. Credit Suisse staat op de zevende plaats terwijl Nomura zich buiten de top tien bevindt. Kleinere bedrijven zullen soms goedkopere financieringsvoorwaarden aanbieden om klanten te winnen. Dat werkt wanneer de markten stijgen maar kan tot pijn leiden wanneer aandelen in een ‘sell-off’ zitten.

Bronnen: CNBC

Foto: Foto-Rabe – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>