Goldman De prijsdaling van ijzererts is nog niet voorbij, zo meldt Goldman Sachs in een bericht van 14 augustus. De bank denkt dat de grondstof nog 30 procent in prijs kan dalen nu de voorraden steeds groter worden en de staalproductie in China afneemt. “In tegenstelling tot wat de markt verwacht, denken wij dat de staalproductie fors zal krimpen in de komende 18 maanden”, aldus analisten Christian Lelong en Amber Cai. “En de ijzerertsvoorraden zullen groeien.” Goldman Sachs houdt nog altijd haar koersdoel van 44 dollar aan. In een rapport van 20 juli schreef de bank dat zij verwacht dat de ijzerertsprijs in de komende 4 kwartalen zal dalen: van 49 dollar per ton in september, naar 44 dollar in de periode april-juni van volgend jaar.

Opleving

De ijzerertsprijs kende in de afgelopen vijf weken een opleving. Deze werd onder meer veroorzaakt door verzwakking van activiteiten van belangrijke exporteurs uit Brazilië en Australië. Ook het herstel van staalprijzen in China droeg bij aan de rebound. Volgens Goldman zal deze opleving echter van korte duur zijn. De bank denkt dat de activiteiten van exporteurs in Brazilië weer terug op weg zijn naar recordhoogte. En ook transporten vanuit Australië zullen weer toenemen. “De recente devaluatie van de yuan heeft nauwelijks invloed op vraag en aanbod van ijzererts. Wanneer de activiteiten van grote ijzerertsproducenten op volle kracht terugkeren, zal de neerwaartse druk op de prijs doorzetten.”

Kalmte voor de storm

Goldman Sachs is niet de enige bank die een daling verwacht. De Australia & New Zealand Banking Group zet in op een daling naar 50 dollar per ton. En in een bericht op Bloomberg stelt Morgan Stanley dat “recente prijsstijgingen van korte duur zullen”. De analisten van Goldman zijn echter het meest bearish: “De zomer van 2015 is de kalmte voor de storm,” aldus Lellen.   >> Trap niet in de fouten die andere beleggers maken <<