Beleggers worden steeds meer fan van de Indiase aandelenmarkt. Volgens Goldman Sachs zou de aandelenmarkt van het land hierdoor tot meer dan $5 biljoen kunnen groeien en daarmee de vijfde grootste ter wereld kunnen worden.

De IPO markt in India heeft een topjaar achter de rug. Indiase startups hebben dit jaar tot nu toe $10 miljard opgehaald via beursintroducties. Dit is meer dan in de afgelopen drie jaar, aldus een rapport van Goldman Sachs.

Naar verwachting zal de pijplijn voor toekomstige beursnoteringen de komende twee jaar nog steeds robuust blijven. Op basis van de analyse van Goldman Sachs zouden de komende 36 maanden maar liefst 150 particuliere bedrijven een beursnotering in India kunnen krijgen.

De zakenbank verklaarde dat de totale waarde van de Indiase aandelenmarkt daardoor zou kunnen stijgen van $3,5 biljoen tot meer dan $5 biljoen in 2024. Daarmee zou India de vijfde plaats in de wereld innemen en daarmee het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten overtreffen.

Goldman Sachs stelt:

Wij schatten dat in de komende 2 tot 3 jaar $400 miljard aan marktkapitaal kan worden toegevoegd door nieuwe beursintroducties.

Unicorns

Het aantal unicorns – startups met een waarde van meer dan $1 miljard – is de afgelopen jaren in India sterk gestegen. Dit is te danken aan de snelle groei van het internetecosysteem, gecombineerd met een betere beschikbaarheid van privékapitaal en een gunstig regelgevingsklimaat.

De bank schatte dat er in India minstens 67 particuliere startups zijn die aan de definitie van unicorn voldoen. 27 van deze bedrijven zouden deze status in 2021 bereikt hebben.

Naarmate deze hooggewaardeerde startups op de openbare markten noteren, zou dit de kapitaalmarkten de komende jaren een forse boost kunnen geven.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties