De spanningen op de beursvloer zijn nog steeds goed voelbaar. Zo verliepen de eerste handelsdagen van deze week uiterst volatiel. En dat was toch wel even wennen gezien de imposante herstelbeweging van afgelopen week. Was deze herstelbeweging slechts schijn en moeten we vrezen voor verder dalende beurskoersen?

Zakenbank Goldman Sachs heeft al 70 jaar de beschikking over een zeer betrouwbare indicator die in het verleden meermaals waarschuwde voor een Bear Market. En deze indicator wist enkele weken geleden (voor de stevige correctie) een niveau van 73% te bereiken. Een dergelijk hoog niveau was voor het laatst zichtbaar tijdens de late jaren ’60. En destijds liep het ook niet rooskleurig af voor de aandelenmarkten.

Een Bear Market verloopt haast nooit in één rechte lijn

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Goldman Sachs indicator te bestempelen is als behoorlijk betrouwbaar. Elke meting boven 60% geeft aan dat de daaropvolgende beursrendementen vaak laag zullen zijn. Analisten van Goldman Sachs benadrukken dat berenmarkten niet noodzakelijkerwijs in één rechte lijn voorkomen en dat de recente daling een nieuwe route kan zijn van de voortdurende dalende cyclus.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van MarketWatch, is te zien dat het einde van een Bull Market vaak behoorlijk volatiel verloopt. Zelden worden we geconfronteerd met een rappe crash. Wat dat betreft krijgen beleggers, volgens deze indicator, nu alsnog de kans om zonder kleerscheuren de markt te verlaten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)