De olieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen door een fors toegenomen vraag. De prijzen zouden volgens Goldman Sachs de komende jaren nog steeds hoog kunnen blijven omdat de vraag aantrekt terwijl het aanbod krap blijft.

De Amerikaanse futures voor ruwe olie noteerden donderdag op $81,45 per vat. De internationale benchmark Brent crude wonnen 1,24% tot een hoogte van bijna $85.

Damien Courvalin, senior grondstoffenstrateeg, verklaarde dat de fundamenten van de markt de hogere prijzen rechtvaardigen. Volgens het basisscenario van Goldman Sachs zal Brent crude tegen het einde van het jaar $90 per vat bereiken. De prognose van de bank voor Brent crude is voor de komende jaren $85 per vat.

Courvalin stelt:

De oliemarkt heeft het grootste tekort dat we in decennia hebben gezien en de vraag zal ook in de winter groter blijven dan het aanbod.

Waarschuwing

Ook de steenkoolprijzen zijn fors gestegen en bereiken deze recordhoogtes omdat het aanbod sneller krimpt dan de vraag. Wat er op de steenkoolmarkt gebeurt is volgens Courvalin een waarschuwingsteken voor olie.

De oliebooractiviteit heeft zich aan de aanbodzijde niet veel hersteld. De vraag daarentegen neemt wel fors toe. Hierdoor is er volgens Courvalin een diepgeworteld tekort op de oliemarkt.

Ondanks het feit dat de oliefutures dit jaar met meer dan 60% zijn gestegen en hun hoogste niveau in jaren hebben bereikt, hebben de olieproducenten hun aanbod nog steeds niet verhoogd. De druk van overheden wordt echter steeds groter om het aanbod sneller te verhogen om de prijsdruk te verminderen.

Bron: CNBC
Foto: iStock