Niet alleen de aandelenmarkten wisten tijdens de voorbijgaande maanden stevig in waarde te stijgen. Ook de olieprijs wist zich overtuigend te herstellen. Toch is er nog wel steeds sprake van een lagere olieprijs dan een jaar geleden het geval was, maar de herstelbeweging oogt overtuigend. En de analisten van Goldman Sachs verwachten dat die herstelbeweging in 2021 voortgezet gaat worden.

De oliemarkt heeft tijdens de coronacrisis harde klappen moeten incasseren. Als gevolg van de beperkende maatregelen werden de fabrieken grotendeels tot stilstand gebracht. En dat leidde tot een historische daling bij de vraag naar olie. Inmiddels ziet de situatie er een stuk hoopgevender uit, maar nog steeds ligt de gemiddelde vraag naar olie nog onder het niveau van begin dit jaar.

Economisch herstel in 2021 kan goed nieuws betekenen voor de olieprijs

De olieprijs komt echter niet alleen tot stand door de vraagzijde, ook de aanbodzijde is van cruciaal belang. Hoopgevend is dat de organisatie van olielanden (OPEC) afgelopen week nog een akkoord wist te bereiken. Dit akkoord moet er voor zorgen dat de balans op de oliemarkt hersteld wordt.

Volgens de analisten van Goldman Sachs is de kans groot dat de olieprijs volgend jaar verder in prijs zal stijgen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, zijn de verwachtingen van de zakenbank in beeld gebracht. Het analistenteam rekent volgend jaar op een prijs voor een vat Brentolie van $63. En dat prijsherstel zou met name veroorzaakt worden door een aanzienlijk herstel bij de vraag naar olie. Een beter dan verwachte economische groei kan dit proces zelfs versnellen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>