De oliemarkt is tijdens de afgelopen maanden hard getroffen. De coronacrisis had grote invloed op deze kwetsbare markt. Diverse oliebedrijven hebben reeds een faillissement aangevraagd. De andere overgebleven beursgenoteerde oliebedrijven bewegen op de beurs rond hun recorddieptepunten. Is er al wat licht aan het einde van de tunnel zichtbaar?
De coronacrisis wist er voor te zorgen dat gedurende lange tijd de productie stil lag. Als gevolg van de coronamaatregelen werd de productie (tijdelijk) aan banden gelegd. Dit had uiteraard ook invloed op de oliemarkt, want de productieactiviteiten zijn van groot belang voor de oliesector. Veel productiebedrijven gebruiken immers olie tijdens hun productieproces. Daardoor viel er een groot deel van de vraag naar olie weg. Daarnaast lag het vlieg- en wegverkeer grotendeels ook stil en ook dat leidde tot een dalende vraag naar olie.
Goldman Sachs rekent op een herstel binnen de oliesector
Ondanks deze negatieve aspecten ziet Goldman Sachs de olietoekomst rooskleurig in. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, de verwachting voor de olieprijs in beeld gebracht. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de prijs voor een vat Brentolie in 2021 zal stijgen richting de 65 dollar. Vanaf de huidige prijs gerekend betekent dat een prijsstijging van bijna 50%.
Volgens de analisten van Goldman Sachs zal de vraag naar olie zich voor een groot deel herstellen als gevolg van de aantrekkende wereldeconomie. Met name in Azië is dat beeld nu al zichtbaar. Tevens rekent de Amerikaanse zakenbank er op dat de OPEC gedurende lange tijd zal vasthouden aan de oliemaatregelen. Deze maatregelen zorgen er voor dat het evenwicht tussen vraag en het aanbod op de oliemarkt behouden wordt.
Een hogere olieprijs betekent uiteraard goed nieuws voor oliebedrijven. Dat is overigens ook hard nodig, want voor veel van hen begint de tijd inmiddels te dringen.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>