Investeerders kunnen uitkijken naar een mogelijke economische opleving in het Verenigd Koninkrijk, na de verkiezingsoverwinning van de Labour-partij. Goldman Sachs heeft zijn voorspellingen voor de groei van het bruto binnenlands product (bbp) verhoogd. In 2025 en 2026 wordt nu een groei van respectievelijk 1,6% en 1,5% verwacht, een stijging van 0,1 procentpunt.

De FTSE 100-index steeg even na de verkiezingsresultaten, waarna het iets terug zakte. Er werden specifieke stijgingen gezien in de huishoudelijke goederen- en woningbouwsector.

In de onderstaande grafiek is het koersverloop van de FTSE 100-index weergegeven:

Stimulans voor vraaggroei

Volgens Goldman Sachs zal Labour’s economisch beleid op korte termijn een bescheiden stimulans geven aan de vraaggroei. De hervormingen in het planningsstelsel kunnen de woningbouw en productiviteit bevorderen. Hogere overheidsinvesteringen zouden de potentiële output kunnen verhogen en de handelsbetrekkingen met de EU kunnen helpen versterken.

Toch zijn er ook risico’s verbonden aan Labour’s beleid. Denk aan mogelijke belastingverhogingen die investeringsmotivatie kunnen beïnvloeden en plannen om netto migratie te verminderen, wat invloed kan hebben op het arbeidsaanbod.

De nieuwe premier Keir Starmer heeft de overwinning geclaimd en belooft snel hervormingen door te voeren.

JPMorgan benadrukt dat de voorgestelde hervormingen in het planningssysteem en andere beleidsmaatregelen de groei enigszins kunnen stimuleren, maar dit zal waarschijnlijk geleidelijk gebeuren.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock