Goldman Sachs wordt steeds pessimistischer over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie. De overheid zal binnenkort de steunmaatregelen verminderen en de consumentenbestedingen blijven op een onzeker pad, wat weegt op de vooruitzichten.

In het weekend heeft de zakenbank haar prognose voor de economische groei in de Verenigde Staten naar beneden bijgesteld. Goldman Sachs verwacht nu dat de economie dit jaar met 5,6% zal groeien, in vergelijking met een eerdere raming van 5,7%. De groei voor 2022 werd ook verlaagd van 4,4% naar 4%.

Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat Goldman Sachs haar prognose voor 2021 naar beneden heeft bijgesteld.

Twee factoren

Het team van economen van de bank zei dat twee belangrijke factoren de verandering in haar vooruitzichten hebben veroorzaakt. Ten eerste zullen de steunprogramma’s in het kader van de pandemie tot het einde van het jaar aanzienlijk worden teruggeschroefd.

Vervolgens lijkt het er ook op dat de consumenten minder uitgeven dan eerder werd verwacht. Goldman Sachs denkt dat de uitgaven verder kunnen dalen omdat steeds meer mensen blijven thuiswerken. Hierdoor worden ze ertoe aangezet hun eigen lunch te bereiden in plaats van naar een plaatselijk restaurant te gaan.

Ook in de bioscopen lijken consumenten niet van plan om opnieuw meer geld uit te geven. De nieuwe James Bond film “No Time to Die” bracht $56 miljoen op in de Noord-Amerikaanse box office tijdens het weekend. In vergelijking met de andere Bond-films was dit slechts een matige prestatie.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties