De strategen van Goldman Sachs hebben hun koersdoelen voor de olieprijs dit jaar drastisch naar beneden moeten bijstellen. Dit is volgens hen nodig gezien de sterke stijging van de OPEC-productie eind 2018. Daarnaast gooien ook de Amerikanen roet in het eten.

Goldman Sachs liet enkele maanden geleden weten dat de prijs voor een vat ruwe olie in 2019 gemiddeld zou uitkomen op $ 64,50. De zakenbank verlaagt dit doel nu naar $ 55,50. De prijs voor een vat Brent-olie wordt ook verlaagd van $ 70 naar $ 62,50. De drastische verlaging is op de bovenstaande grafiek (Bloomberg) in kaart gebracht.

Probleem van de oliemarkt zit zowel aan de aanbod- als de vraagzijde

Volgens Goldman Sachs strateeg Damien Courvalin heeft de sterke stijging van de OPEC-productie eind 2018 roet in het eten gegooid. Deze stijging, in samenspraak met de stijgende Amerikaanse olieproductie, zorgt er voor dat er gemakkelijker aan de vraaggroei voldaan kan worden. Het probleem zit dus deels aan de aanbodzijde.

Courvalin voegt hier aan toe dat het probleem ook aan de vraagzijde zit. Volgens hem kan de vraag naar olie afgeremd worden nu de groei van de wereldeconomie in verval is geraakt. Met name de ontwikkelingen binnen de Chinese economie voorspellen weinig goeds.

Courvalin verwacht wel dat er prijsherstel zal gaan optreden binnen de oliemarkt. Daarbij is het wel van cruciaal belang dat de groei van de wereldeconomie dit jaar boven de 2,5% blijft liggen. Daaronder ziet het beeld er een stuk minder rooskleurig uit.