De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zowel goed als minder goed nieuws. Ze verwachten dat de bedrijfswinsten in de Verenigde Staten van Amerika de komende jaren zullen gaan stijgen, maar de aandelenkoersen gaan niet evenredig evolueren.

De aandelenstrategen van Goldman Sachs hebben de prognoses voor de bedrijfswinsten van Amerikaanse bedrijven voor de komende drie jaar verhoogd op basis van verschillende factoren die momenteel beter presteren dan eerst werd gedacht voor het jaar 2018.

Meer bepaald de economische groei, stijgende olieprijzen en de belastingtarieven zijn meer favorabel dan analisten en marktkenners hadden voorspeld. Toch zullen beleggers en investeerders hier geen positief effect van ondervinden op het rendement van hun aandelenposities.

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat, ondanks de fors hogere bedrijfswinsten, de meeste aandelenkoersen niet evenredig zullen meestijgen. Ze laten het koersdoel voor de S&P 500-index dus ongewijzigd, een stijging van 3 procent naar 2.850 punten dit jaar en 5 procent volgend jaar.

Monetair beleid en handelsoorlog

Normaal gezien is het logische gevolg dat aandelenkoersen evenzeer meestijgen met de bedrijfsresultaten. Maar de analisten verwachten niet dat dit gaat gebeuren door de geopolitieke spanningen met China en de normalisering van het monetaire beleid door de Federal Reserve.

Ook aandelenstrateeg Jonathan Golub van Credit Suisse ziet het zo een vaart lopen en heeft zijn prognose voor de bedrijfsresultaten verhoogd zonder het koersdoel van de S&P 500 aan te passen. Beide banken vermoeden namelijk ook dat de hogere winsten al zijn ingeprijsd in de aandelen.

Bronnen: Beursduivel, Yahoo Finance

Foto: Pexels – Pixabay