Het plan van de Federal Reserve is om dit jaar vier keer de rentes te  verhogen. Maar zakenbank Goldman Sachs vreest dat het er zelfs vijf of zes kunnen worden. De torenhoge inflatie lijkt niet meteen af te koelen en dat zou de Federal Reserve kunnen dwingen om nog agressiever te werk te gaan. Beleggers en investeerders zijn in ieder geval gewaarschuwd.

De verkoopgolf op de financiële markten is volop aan de gang met als ’trigger’ de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Er staan namelijk vier renteverhogingen op het programma om de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden. Maar het gevaar kan volgens zakenbank Goldman Sachs nog groter worden dit jaar.

Our baseline forecast calls for four hikes in March, June, September, and December. But we see a risk that the [Federal Open Market Committee] will want to take some tightening action at every meeting until the inflation picture changes.

Meer dan vier

Zij vrezen ervoor dat, indien de inflatie niet gemakkelijk af te koelen valt, de Fed gedwongen zal worden om de rentes misschien vijf tot zes keer te verhogen dit jaar. De eerste renteverhoging staat gepland voor de maand maart, dat zou de eerste ‘rate hike’ zijn sinds december 2018. De Federal Reserve moet wel ingrijpen vermits de inflatie in 40 jaar niet zo hard steeg.

We see a risk that the FOMC will want to take some tightening action at every meeting until that picture changes. This raises the possibility of a hike or an earlier balance sheet announcement in May, and of more than four hikes this year.

Er staan namelijk nog tal van FOMC-bijeenkomsten op de agenda. Namelijk in maart, mei, juni, juli, september, november en december, dat zijn er nog zeven in totaal. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er zeven renteverhogingen zullen komen, maar het kan wel dat er na vier bijeenkomsten (en dus vier verhogingen) onvoldoende effect is op de stijgende inflatie.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: 401(K) 2012FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>