Binnen de beleggingswereld wordt er vaak gesproken over het slimme en het domme geld. Het slimme geld zou dan staan voor de hedgefondsmanagers en het domme geld voor de beleggers die altijd de stroom achterna gaan. Volgens kenners moeten we met name de gang van zaken bij het ‘slimme geld’ in de gaten houden. En vooralsnog zijn de hedgefondsmanagers nog niet van plan om hun short-posities te sluiten.

Tijdens de afgelopen week was er opnieuw sprake van een tegenvallende beursbeweging. De meeste beurzen werden geconfronteerd met een serieuze prijsval en met name de laatste handelsdag van de week was zorgwekkend te noemen. Volgens het ‘slimme geld’ hoeft de beursdaling nog niet voorbij te zijn. Zij zetten immers nog steeds in op een verdere koersdaling.

Het slimme geld blijft nieuwe short-posities aan de portefeuille toevoegen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat het ‘slimme geld’ nog steeds zwaar ‘short’ zit op de S&P 500 index. Op het moment dat je ‘short’ zit profiteer je als het onderliggende financiële instrument in waarde daalt. In dit geval profiteren de hedgefondsmanagers dus als de S&P 500 index meer koersterrein inlevert.

Opvallend genoeg is er op dit moment sprake van een compleet ander sentiment onder de hedgefondsmanagers dan tijdens de voorgaande keren dat de beurzen serieus terrein moesten inleveren. Op de grafiek is namelijk te zien dat ze destijds transformeerden van verkopers naar kopers. Daar is op dit moment nog lang geen sprake van en wellicht is daarom de kans aanwezig dat de beursdaling nog niet voorbij is. In het verleden hebben zij immers meermaals gelijk gekregen.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>