Volgens Goldman Sachs gaat de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties gestaag stijgen naar 3,25 procent tegen het einde van dit jaar. Dit scenario zou niet zo een grote gevolgen hebben voor de beurzen. Er staan dan enkele milde correcties en koersdalingen in het verschiet. Maar in het slechtste geval stijgt de tienjaarsrente naar 4,5 procent…

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft een prognose gemaakt van de tienjaarsrente voor dit jaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze rente gaan stijgen naar 3,25 procent, op zich geen probleem. Dit ligt tenslotte in de lijn der verwachtingen vermits de Federal Reserve het over een andere boeg wilt gooien door het rentebeleid opnieuw te normaliseren.

Maar er volgt ook een waarschuwing van de Amerikaanse zakenbank. De kans bestaat dat de tienjaarsrente harder stijgt dan verwacht. Daan Struyven, econoom bij Goldman Sachs, beweert dat de rente tegen eind dit jaar aan 4,5 procent kan noteren in het slechtste geval.

Dit scenario heeft gevolgen voor de financiële markten en voor de groei van de Amerikaanse economie. Volgens Struyven kunnen aandelenkoersen dan 20 tot 25 procent van hun waarde verliezen omdat beleggers en investeerders hun kapitaal deels zullen onttrekken uit de beurzen.

Ook de groei van de Amerikaanse economie kan vertragen hierdoor. Een recessie zal het niet veroorzaken maar het groeipercentage kan alleszins enkele punten lager uitvallen dan verwacht.

Tienjaarsrente

De voorgaande correctie werd eveneens veroorzaakt door een schrikreactie vanwege de toenemende zorgen over de stijgende inflatie en het vooruitzicht van een strakker rentebeleid van de Federal Reserve. De tienjaarsrente steeg hierdoor naar 2,95 procent, het hoogste niveau in vier jaar.

Ondanks de recente ontwikkeling op de markten, is Goldman Sachs niet bezorgd. Hij verwacht dat een verdere stijging van de tienjaarsrente goed geabsorbeerd zal worden. Ten eerste omdat de recente stijging evenredig verliep met positief nieuws over de groei van de Amerikaanse economie. Ten tweede omdat aandelenkoersen over het algemeen toch zijn gestegen na de hevige correctie.

Bronnen: Beursduivel, CNBC

Foto: The Blue Diamond Gallery