De olieprijzen noteren aan de hoogste niveaus in jaren. Volgens Goldman Sachs is dit echter nog niet het einde. De investeringsbank verwacht nu dat de olieprijs later dit jaar de $100 per vat zal bereiken en in 2023 verder zal stijgen.

In een maandagavond gepubliceerd rapport aan klanten onderbouwde de bank haar bullish call. Goldmans Sachs verwacht robuuste fundamenten voor de oliemarkt, een verrassend groot aanbodtekort en afnemende vuurkracht van de OPEC en haar bondgenoten. De bank wees ook op de verminderde bereidheid om in olie te investeren als gevolg van de energietransitie.

Goldman Sachs verwacht dat de olievoorraden in de ontwikkelende economieën tegen de zomer zullen zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 2000. Hierdoor verwacht Goldman nu dat de Brent crude, de wereldwijde benchmark, in het derde kwartaal van dit jaar $100 per vat zal bereiken. De bank ging eerst uit van een prijs van $80. Volgend jaar verwacht de bank een prijs van $105.

Hoogste punt in 7 jaar

De olieprijzen stegen dinsdag tot nieuwe hoogtepunten in 7 jaar. Amerikaanse ruwe olie steeg met 1,9% en eindigde op $85,43 per vat, wat het hoogste punt sinds 2014 is. Brent crude steeg 1,2% tot $87,51.

De laatste mijlpalen betekenen dat de oliemarkt zich volledig heeft hersteld van zowel de door de Verenigde Staten geleide interventie in de energiemarkten als de schrik die de omikron-variant teweegbracht. Beide krachten dreven de energieprijzen in november en december omlaag.

In een tijdsbestek van slechts 7 weken is de Amerikaanse ruwe olie met 30% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van 1 december van zo’n $65 per vat.

De oproep van Goldman Sachs staat in schril contrast met de Amerikaanse Energy Information Administration. De instelling zei onlangs dat Brent dit jaar gemiddeld $75 per vat zal kosten en $68 in 2023. Citigroup voorspelde onlangs een radicale daling van de energieprijzen die Brent tegen eind 2023 naar $54 zou drijven.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties