De Engelstalige wereld heeft er het prachtige woord ‘conundrum‘ voor: een verwarrend en bijzonder ingewikkeld probleem. Daarover mogen we wel spreken als we hebben over het juiste te volgen economische beleid. Want hoewel de Oostenrijkse School er van gruwt, spelen centrale banken de laatste decennia een steeds grotere rol in de economie en financiële markten.
Grenzen beleid centrale bankiers in zicht
Twee economen van zakenbank Goldman Sachs, Huw Pill en Alain Durre, waarschuwen nu in een paper dat de grenzen van de beleidsmogelijkheden in zicht zijn. Zij stellen, samen met co-auteurs van de Universiteiten van Barcelona en Oxford, dat de negatieve bijwerkingen van het soepele monetaire beleid de overhand dreigen te krijgen. Het punt is namelijk dat dit beleid de druk op overheden en bedrijven verlaagt om hun steentje bij te dragen aan de opleving van de economie. Zo schrijven ze:
Centrale banken versoepelen belemmeringen op andere economische actoren door het soepele beleid. Daardoor ontstaan mogelijkheden voor deze partijen om hun verantwoordelijkheden te ontlopen. Dit maakt het op zijn beurt weer moeilijker voor de centrale banken om hun uitzonderlijke maatregelen in te trekken.
Kortom: een aanzienlijk deel van het beoogde effect komt niet tot stand. En tegelijkertijd valt de deur achter de centrale banken in het slot. Hoewel Yellen gisteren probeerde de markten te kalmeren door alsnog te verwijzen naar een mogelijke renteverhoging later dit jaar, zetten de auteurs dus hun vraagtekens hierbij. En dat geldt niet alleen voor de VS, waar de rente nog steeds op nul staat na drie grote QE-programma’s. In Japan en Europa draaien de geldpersen op dit moment op volle toeren.
Risico’s
Tegelijkertijd zien de auteurs de noodzaak van deze maatregelen wel in. Het is simpelweg zo dat er risico’s aan verbonden zijn. Overheden zijn minder geneigd hun zaakjes op orde te brengen en de herstructureringen in de private sector zijn onvoldoende. Dat kan op een bepaald punt een flinke inflatiegolf opleveren. En met het permanent worden van ’tijdelijke’ maatregelen kan de onafhankelijkheid van centrale banken in het geding komen:
De weg naar de hel voor centrale bankiers wordt geplaveid met goede intenties. De exceptionele maatregelen van de centrale banken moeten worden ontworpen met een exit in gedachten.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>