Eerder werd al duidelijk dat China zeldzame elementen zou kunnen gebruiken in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. China is namelijk veruit de grootste producent van deze kritieke elementen en de Verenigde Staten is de grootste afzetmarkt. Persbureau Reuters meldt dat de afgelopen dagen de prijzen van kritieke elementen enorm hard zijn gestegen.

De zeldzame elementen waar het om gaat, is een groep van 17. China was tussen 2014 en 2017 goed voor 80 procent van de Amerikaanse vraag van deze elementen.

Sinds 20 mei zijn de prijzen van deze grondstoffen met 14 procent gestegen. 20 mei was ook de dag dat de Chinese president Xi Jingping de groeven van zeldzame grondstoffen bezocht. En dat wakkerde geruchten aan dat China deze grondstoffen als volgende troef in de handelsoorlog zou kunnen gebruiken, zo stelt Reuters.

Prijzen van kritieke elementen stijgen

Op de grafiek van Reuters is te zien dat de prijzen van een aantal zeer kritieke, zeldzame goederen zijn gestegen.

Het metaal neodymium is bijvoorbeeld essentieel in de productie van magneten in motoren en in turbines. De prijs is sinds 20 mei met 30 procent gestegen volgens Asian Metal. Asian Metal is een onderzoeksbureau naar zeldzame elementen uit de aarde.

Helen Lau, een analist van Argonaut Securities uit Hong Kong, zei dat de prijzen van de grondstoffen meteen bewogen nadat China een importverbod instelde uit de zeldzame elementen uit Myanmar. Daaraan voegde Lau toe:

Maar een paar dagen later zie je een zeer grote beweging in de prijs. Dat was voornamelijk vanwege de zeldzame elementen die als mogelijke troef zou kunnen worden gespeeld [door China].

Bron: Reuters

Foto: iStock