De goudprijs is zich aan het klaarmaken om tegen het einde van dit jaar te gaan stijgen. Dat komt vooral omwille van de soepelere houding van de Federal Reserve en de gestegen risico’s op het wereldtoneel. Marktkenners verwachten een goudprijs van 1.400 dollar per ounce eind dit jaar. Momenteel noteert goud aan 1.286 dollar, een stijging dus van ongeveer 9 procent.

De bezorgdheid over de wereldeconomie en andere geopolitieke kwesties, waaronder de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten, hebben de onzekerheid op de markten vergroot. Dit komt vaak ten goede van goud dat als een veilige haven wordt beschouwd, of op zijn minst als een activa die de neiging heeft om zijn waarde te behouden of zelfs te verhogen, zelfs tijdens markt turbulentie.

Stijging

De goudprijs noteert momenteel aan 1.286 dollar per ounce en beweegt de laatste tijd voornamelijk horizontaal binnen een bereik van 1.217 en 1.330 dollar. INTL FCStone strateeg Martin Huxley beaamt deze horizontale beweging maar hij is van mening dat er binnenkort verandering aankomt.

I think that we expect gold to continue to trade pretty much within that range for the coming months. But over the second half of the year we expect it then to grind higher, and potentially it could test 1,400 towards the end of the year.

Daarenboven is het soepelere beleid van de Federal Reserve een ‘zegen’ voor de goudprijs. Het rentebeleid en de goudprijs zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Hoe hoger de rentes, hoe minder interessant goud is omdat spaarders dan op een veilige manier ‘rendement’ kunnen halen door hun geld op de spaarrekening te laten staan.

Verder valt het op dat steeds meer centrale banken het voorbeeld volgen van Rusland en China, deze laatste twee staan bekend om hun grote aankopen in goud om hun reserves uit te breiden en te diversifiëren. Ook andere marktkenners verwachten dat goud tegen het einde van dit jaar gaat stijgen omwille van de ‘gunstige’ factoren die momenteel spelen op de markt.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>