goud_staven_goudprijs De eurozone staat onder druk. De Chinese aandelenmarkt crasht, terwijl de economie verzwakt. Emerging markets zakken samen met hun valuta’s weg in het moeras op dalende grondstoffenprijzen. Tel daar nog eens Syrië en Oekraïne bij op. Dan zou goud als ultieme veilige haven toch moeten stijgen? Maar de goudprijs reageert amper. Sterker nog, de koers bereikte de laatste weken nieuwe dieptepunten. Een reeks beleggers schrijven daarom goud nu definitief af. Leuk om mooie sieraden mee te maken. Maar in de beleggingsportefeuille? Dat zien velen inmiddels niet meer zitten. Met een zwakke goudreactie op de ontwikkelingen in het eerste halfjaar vragen zij zich af wat het edelmetaal nog voor nut heeft. Hoho niet zo snel, zegt Matthew Lynn, journalist en auteur van het boek “Bust: Greece, the Euro and the Sovereign Debt Crisis”. Laten we eerst eens wachten tot er iets écht schokkends gebeurt. We hebben naar historische maatstaven nog geen serieuze crisis gehad.

“Schrijf goud nog niet af”

Integendeel. Griekenland liep voor nu met een sisser af. De crisis verspreidde zich niet naar Portugal of Italië. Syrië mag dan een tragedie zijn, invloed op de economie heeft het niet. De Chinese beurs staat nog altijd fors hoger dan een jaar geleden. En volatiliteit in wat effectief een opkomende markt is, is niets ongewoons. Lynn:

De markten maken juist een periode door van opmerkelijke – wellicht onnatuurlijke – stilte. Beursindices handelen in een relatief kleine bandbreedte.

Daarbij is inflatie is verdwenen, maar deflatie is er ook nog niet. De economie groeit weer, zij het langzaam. Lynn:

Het is moeilijk je een meer serene outlook voor te stellen dan wat we nu zien.

Dus is het niet zo verwonderlijk dat goud zijwaarts laveert en per saldo wat waarde verliest, zo stelt hij. Maar vroeg of laat komt er wél weer een echte crisis. Om maar wat te noemen: een revolutie gooit het huis van Saoed omver. Japan blijft in gebreke op de gigantische schuldenlast. De Chinese middenklasse gaat democratie eisen. Frankrijk vertrekt uit de eurozone. Lynn:

Eén van deze scenario’s zou voldoende zijn om een grote schok te veroorzaken. Als de goudprijs dan nog niet stijgt, kunnen we concluderen dat het niet langer een veilige haven is. Maar totdat zoiets gebeurt, is het veel te voorbarig om goud af te schrijven.

Zo denkt de hedge fund manager en miljardair John Paulson er overigens ook over. Hij noemt goud nu fair gewaardeerd, maar houdt zijn positie stevig vast als hedge tegen het onvoorziene.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>