China3 In de maand juni werden we opgeschrikt door de flinke daling op de Chinese aandelenmarkt. De beleggers dumpten in die maand massaal hun stukken. Toch was de crash op de Chinese aandelenmarkt niet de enige crash die we de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Ook in de grondstoffensector is er namelijk van alles aan de hand. Ook daar dumpen beleggers massaal hun stukken. Het resultaat is dat de groep verkopers een stuk groter is dan de groep kopers en dat resulteert in lagere koersen.

China2

Op de grafiek hierboven zien we de crash op de Chinese aandelenmarkt. Op deze grafiek lijkt de schade echter nog helemaal niet zo heel dramatisch te zijn. Gezien de flinke stijging van de afgelopen twee jaar lijkt deze daling niet meer dan alleen een correctie te zijn. Toch denken de meeste beleggers daar heel anders over. Vooral de investeerders die Chinese aandelen op de top hebben gekocht, zitten op dit moment in zak en as.

De grondstoffencrash in beeld gebracht

China1

Op de grafiek hierboven zien we ook de grondstoffencrash in beeld gebracht. Op dit moment daalt de grondstoffensector nog harder dan vorig jaar. Terwijl de grondstoffenprijzen vorig jaar al drastisch in waarde daalden, lijkt die trend ook dit jaar nog niet ten einde te zijn. We kunnen daarnaast op beide grafieken zien dat zowel de Chinese beurs als de grondstoffensector in de maand juni en juli flink waarde heeft moeten inleveren. Volgens Barclays heeft de grondstoffensector een stevige duikeling gemaakt door de paniek op de Chinese beurs. We weten namelijk dat China een sterke afnemer is van grondstoffen, en door de tegenvallende cijfers over de Chinese economie hebben de Chinese beurs en de grondstoffensector beide flink waarde moeten inleveren. Wilt u geen fouten meer maken? Maak gebruik van de BEURSBIJBEL