Er is niets zo erg als de waarde van je geld dat stiekem minder waard wordt. Nochtans is dat wat er gebeurt wanneer inflatie toeslaat. Velen zien inflatie als de prijzen die duurder worden, maar eigenlijk is inflatie jouw geld dat minder waard wordt. De oplossing tegen inflatie: goud. En goud kan je vandaag goedkoop kopen. M.a.w. de verzekering tegen inflatie was bijna nooit zo goedkoop als vandaag.
Goud heeft er tot nu toe geen goed jaar opzitten. Het gele edelmetaal noteert een kleine 10% onder de beginkoers van januari. Sinds de piek in 2011 ging er al meer dan 30% van de koers af. Toch zit een revival van goud er aan te komen.
Want goud beschermt je koopkracht.
100 jaar geleden kon je een maatpak laten maken voor 1 ounce goud of $20. Vandaag kan je ook een maatpak laten maken. Maar dat kost je meer dan $1.000. De koers van goud vandaag? $1.200. Je kan dus net als 100 jaar geleden een maatpak kopen met 1 ounce goud, niet meer met een briefje van $20. Conclusie: over een lange periode beschermt goud je tegen het verlies van koopkracht, tegen inflatie.
Waar komt die inflatie vandaan?
De wereld is bedolven onder een gigantische berg schulden. En wie dacht dat er lessen werden getrokken uit de financiële crisis, is verkeerd. Er zijn vandaag meer schulden dan 10 jaar geleden. Die schulden kunnen maar op 3 manieren weggewerkt worden: besparingen, defaults of inflatie. Politici zullen, wanneer ze de kans krijgen, altijd voor de 3e optie kiezen.
En dat is wat we vandaag zien gebeuren. Inflatie zit over heel de wereld in de lift.
Terwijl de centrale banken na de financiële crisis de geldkraan open draaiden, daalde het inflatieniveau. Nu de centrale banken de geldkraan stilaan weer dichtdraaien, stijgt het inflatieniveau.
Hoe goedkoop is goud vandaag
Vandaag heb je 22 ounces goud nodig om de Dow Jones te kopen. In 2011, op de piek van de goudprijs, was dat slechts 7,8 keer. In 1999, tijdens de piek van de dotcombubbel, lag de verhouding op 40.
De grootste goud-ETF bezit momenteel $29 miljard aan activa. Dat is ongeveer 1/10 van de grootste aandelen-ETF. In 2011 waren beide ETFs ongeveer even groot met $75 miljard aan activa.
Zolang alles goed gaat, vooral in de Verenigde Staten en met de aandelenmarkt, zal het appetijt voor goud minimaal blijven. Maar eens de trend keert en inflatie de kop op steekt, zal je goud nooit meer zo goedkoop als vandaag kunnen kopen.
Bron: Barrons
Foto Credit: iStock