China goud koopje

Bij de lancering van de Shanghai International Gold Exchange op 19 september zei de gouverneur van de Chinese centrale bank, de heer Zhou Xiaochuan, dat goud een belangrijk en integraal onderdeel is van de Chinese financiële markt. China is momenteel de grootste producent, importeur en consument van goud ter wereld. De Chinese centrale bank zal deze trend mee ondersteunen op de Chinese goudmarkt. Koos Jansen zei onlangs hier nog op dat dit ongezien is. Kan je voorstellen dat Mario Draghi of Janet Yellen komt vertellen dat goud een belangrijk en integraal onderdeel is van hun financiële markt? China is een slapende reus op de goudmarkt. Het heeft bijna $4 biljoen buitenlandse valuta op de rekening staan. Het is onwaarschijnlijk wat het hier mee kan doen:

  • China kan met 8% van zijn buitenlandse valuta reserves de volledige Amerikaanse goudvoorraad (8.133 ton) opkopen.
  • China kan met 32% van zijn buitenlandse valuta reserves de volledige globale goudreserves (31.866 ton) opkopen bij een gemiddelde goudprijs van $1.220.
  • China kan met 2% van zijn buitenlandse valuta reserves alle goudreserves van alle goud ETF’s opkopen.
  • De goudprijs zou al $4.900 moeten bedragen wil de Amerikaanse goudvoorraad even veel waard zijn als de Chinese U.S. Treasuries ($1,28 biljoen).
  • De goudprijs zou al $4.700 moeten bedragen zodat alle goudreserves ter wereld even veel waar zijn dan de Chinese buitenlandse valuta reserves.
  • China zou dus al het goud ter wereld kunnen opkopen aan het dubbele van de huidige prijs en nog steeds $1,5 biljoen buitenlandse valuta reserves over hebben.
  • Als de Verenigde Staten zijn goudreserves wil herzien om even veel waard te zijn als de Chinese buitenlandse valuta reserves, moet de Verenigde Staten de goudprijs herzien naar $15.300.

China ziet goud als het koopje van de eeuw

Dit zijn cijfers om van te duizelen en ze lijken ongeloofwaardig. Maar deze onbalans kan niet blijven duren en wijst eerder in de richting van een onderwaardering van de goudprijs. De onbalans zal niet aangepast kunnen worden door meer goud te mijnen of door reserves te verplaatsen. Er is dus maar een manier om dit op te lossen en dat is een herwaardering van de goudprijs. Voor China is de malaise op de papieren goudmarkt dan ook het koopje van de eeuw. Op zoek naar de beste goud producten? Klik hier