De goudprijs opende de beursweek met verlies naar aanleiding van de geplande bijeenkomst van de Federal Reserve op dinsdag. Beleggers proberen vooruit te lopen op de zaken en te voorspellen wat de bestuursleden van de centrale bank zullen beslissen. Ze verwachten dat de Federal Reserve toch het risico gaat nemen en het rentebeleid onveranderd zal laten.

De prijs voor een ounce goud daalde met 0,2 procent naar 1.299,13 dollar. De oorzaak hiervoor heeft te maken met een bijeenkomst van de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank deze week. De financiële markten voorspellen namelijk dat het rentebeleid onveranderd zal blijven dit jaar.

We might see Fed moving back on their dovishness and keep a balanced risk approach and if that is the case we could see a strengthening U.S. dollar and that could put pressure on the gold prices.

Goudprijs

Michael McCarthy, hoofdstrateeg bij CMC Markets, verwacht dat de Amerikaanse centrale bank dan toch niet zal opteren voor het versoepelen van het rentebeleid. Als dit effectief het geval is, zal de Amerikaanse dollar in waarde stijgen. Het gevolg is dat de goudprijs onder druk komt te staan.

In een economische klimaat waar de dollar en rentes stijgen, is goud minder aantrekkelijk voor investeerders. Dat staat in contrast met vorig jaar, toen de handelsoorlog tussen de USA en China nog volop bezig was. Door de onzekerheden was goud toen wel een aantrekkelijke ‘asset’.

En die onzekerheid is ook aan het verdwijnen, beide landen komen steeds meer overeen inzake deze kwestie dus voelen beleggers zich minder geneigd om te vluchten naar een veilige haven.

Het omgekeerde zie je gebeuren op de aandelenmarkten. Beleggers hebben iets meer vertrouwen en durven terug hun geld te investeren in aandelen en fondsen. Vorige week was een goede beursweek op de Amerikaanse markten met een gemiddelde stijging van 2,9 procent van de hoofdindexen.

Bronnen: CNBC

Foto: Michael Steinberg – Pexels