Tijdens de afgelopen handelsweek wisten de meeste indices hun verliezen van de week daarvoor volledig goed te maken. De Amerikaanse indices zijn op dit moment zelfs nog enkele procenten verwijderd van nieuwe recordkoersen. De beursstijging had een grote invloed op de volatiliteit, want die daalde fors. Ten opzichte van eind 2018 is de VIX-index zelfs met 57% gedaald.

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Charlie Bilello, is te zien dat de VIX-index tijdens de afgelopen twaalf weken met meer dan 57% in waarde is gedaald. Dat is ook niet vreemd, want in het merendeel van de gevallen gaan stijgende beurskoersen gepaard met een daling in de beweeglijkheid. Met andere woorden is tijdens de afgelopen weken de rust op de markten teruggekeerd.

Rukt de volatiliteit binnenkort weer op?

Toch is het nog maar de vraag of deze ‘rust’ ook de komende tijd zal blijven liggen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is namelijk te zien dat de daling bij de VIX-index mogelijk van tijdelijke aard is. Op deze grafiek is te zien dat sinds het einde van 2017 al sprake is van een licht stijgende trend bij de volatiliteitsindex. En aangezien de steunlijn op dit moment opnieuw bereikt is, zou het goed kunnen zijn dat de VIX-index opnieuw een (hogere) bodem neerzet.

En in dat geval kan het de komende maanden weer flink onrustig gaan worden op de beursvloeren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>