De goudprijs daalde op zondagavond naar haar laagste punt in 4 maanden. Hoewel de prijs licht hersteld is, zijn analisten nog steeds pessimistisch over de vooruitzichten voor het edelmetaal in de toekomst.

Analisten schrijven de daling toe aan een sterker dan verwacht Amerikaans jobrapport en een stormloop op de dollar als reactie daarop. Goudprijzen en de dollar hebben een omgekeerd evenredige relatie. Als de dollar sterker wordt ten opzichte van andere valuta, zal de goudprijs dalen.

Hoewel goud sindsdien een deel van de verliezen heeft goedgemaakt, is het volgens Vivek Dhar – grondstoffen analist bij Commonwealth Bank of Australia – moeilijk om bullish te zijn op het edelmetaal gezien de hawkish vooruitzichten voor het monetaire beleid van de Verenigde Staten.

Downside

Verwacht wordt dat de Federal Reserve haar monetaire versoepelingen zal terugschroeven en haar stimuleringsinspanningen zal afremmen naarmate de economie zich herstelt van de pandemie. De centrale bank heeft de rente lange tijd zo goed als op nul gehouden maar medewerkers hebben laten weten dat de rente binnenkort kan worden verhoogd, zeker nu de inflatie hoog oploopt.

Dominic Schnider, CIO bij UBS Global Wealth Management, verwacht dat de reële rendementen minder negatief zullen worden, wat meer downside voor goud betekent.

Wanneer de reële rendementen stijgen, dalen de goudprijzen en omgekeerd. In een dergelijke scenario zijn de “opportunity costs” voor het aanhouden van goud, een niet-rentedragend activa, hoger omdat beleggers afzien van rente die andere zou worden verdiend met een rentedragende activa.

Dhar besluit:

Een sterkere dollar in combinatie met een geleidelijk stijging van de Amerikaanse reële rendementen suggereren dat de goudprijs zal blijven dalen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties