De Chinese economie wist vorig jaar als een van de eerste economieën uit het economische dal te kruipen. Het economische herstel die volgde was op zijn zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Op jaarbasis gemeten wist de Chinese economie zelfs alsnog te groeien. Inmiddels begint het economische plaatje wat te verslechteren. En een haperende Chinese economie kan ook onheil voor de wereldeconomie betekenen.

De Chinezen zijn tijdens het afgelopen jaar niet bepaald in populariteit gestegen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het coronavirus zijn oorsprong vindt in China. Tevens hebben diverse wereldleiders hun kritiek geuit op de manier hoe de Chinese overheid met dit virus is omgegaan.

Zwakke Chinese economie heeft gevolgen voor de wereldeconomie

Ondanks het feit dat het coronavirus in China is ontstaan, wist de Chinese economie als een van de weinige economieën vrij snel op te veren. Wat dat betreft had het agressieve lockdownbeleid duidelijk effect op de economie. Nadat de strenge lockdownmaatregelen immers werden opgeheven, wist de economie indrukwekkend op te veren.


Toch zijn er inmiddels wat scheurtjes in het Chinese economische herstel ontstaan. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat het Chinese productie PMI-cijfer al enkele weken een dalende trend laat zien. Dit houdt in dat de groei binnen de Chinese productiesector begint af te zwakken en inmiddels is de 50-lijn genaderd. Een notering onder deze beruchte lijn resulteert zelfs in een krimp.

Gezien het feit dat de Chinese productiesector voor een belangrijk deel de totale groei van het Chinese bruto binnenlands product bepaalt, doen beleggers er verstandig aan om de situatie in China in de gaten te houden. Een zwakkere Chinese economie zal immers zonder twijfel effect gaan hebben op de rest van de wereld.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>