Op 28 juni gaat Basel III vermoedelijk het spectrum van hoe goud wordt gewaardeerd veranderen. Sommige analisten die gespecialiseerd zijn in de markt voor edele metalen noemen dit de belangrijkste gebeurtenis in hun carrière. Maar wat is het Basel III en welke impact heeft het op goud en de manier waarop beleggers zullen investeren in edele metalen?
Toen Lehman Brothers in 2008 dreigde omver te vallen, werd er gedacht dat deze grote zakenbank ’too big to fail’ was. Men was ervan overtuigd dat ze voldoende steun zouden krijgen om niet failliet te kunnen gaan. Maar het onverwachte gebeurde en zette een financiële crisis in gang. In wezen was dit te wijten aan posities met een te hoge hefboomwerking, roekeloze kredietverlening en het vervalsen van financiële rapporten.
Het was tevens ook de aanzet voor de Bazelse Akkoorden. Ze vormen een serie van afspraken die gemaakt zijn door de gezamenlijke centrale banken onder leiding van de BIS (Bank for International Settlements), gevestigd in de Zwitserse stad Bazel. De afspraken betreffen de richtlijnen met betrekking tot de solvabiliteit van financiële instellingen.
Dus wat heeft dit met goud te maken? Het gele edelmetaal fungeert al eeuwenlang als betaalmiddel en wordt nog steeds gebruikt tot op de dag van vandaag. Hoewel nu meer als waarde middel dan betaalmiddel. De manier waarop fysiek goud en ‘goud op papier’ worden verhandeld zijn heel verschillend. Daar gaat Basel III binnenkort iets aan veranderen.
De prijs van ‘goud op papier’ is namelijk zeer onderhevig aan manipulatie door shorting en spoofing. Er zijn hiervoor zelfs al boetes uitgedeeld aan investeringsbanken en portfoliobeheerders. Echter zijn deze boetes niet zwaar genoeg om een einde te maken aan de manipulatie. Door Basel III zou hier voorgoed een einde aan kunnen komen.
1:1 ratio
Banken kunnen dan niet meer hun goud voor slechts 50 procent toewijzen als reservekapitaal, maar wordt het een 1:1 ratio. Dat wil zeggen dat ze in principe geen ‘goud op papier’ meer kunnen bezitten, hetgeen waar hevig mee wordt gemanipuleerd door middel van risicovolle beleggingsproducten. Banken moeten dan voortaan goud fysiek in hun bezit hebben.
Dit zorgt ervoor dat goud een pak minder risicovol wordt en zou de prijzen fors kunnen doen stijgen. Dit zou financiële instellingen aanmoedigen om meer fysiek goud te kopen om hun solvabiliteit te verhogen. Kortom, Basel III zou een zegen kunnen zijn voor goud.
Dus vanaf 28 juni 2021 zal Europa niet-toegewezen goud niet langer classificeren als een Tier 1-activa. Het moet een aantoonbare 1:1 verhouding zijn die moet leiden tot een fysieke goudmarkt. Marktkenners beschouwen dit als zeer bullish voor goud en alle andere edele metalen.
Bronnen: Investing
Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen
Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.
Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!