De goudfutures voor april sloten op maandag op een recordhoogte, met $2.126,30 per ounce. Dit is het hoogste niveau sinds de oprichting van het contract in 1974. Analist Peter Boockvar van Bleakley Financial Group merkt op dat wanneer gecorrigeerd voor inflatie, goud in 1980 een recordhoogte bereikte van ongeveer $3.200. Volgens hem zijn we nog een eindje verwijderd, wat echter ook wijst op het opwaartse potentieel.

Eerder werd er aangegeven dat de goudprijs nog verder kan stijgen als de Fed op de ‘paniekknop’ drukt.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud:

Goud stijgt maar kan tegenwind krijgen

Boockvar gelooft dat goud nog steeds ruimte heeft om te stijgen en mogelijk het inflatiegecorrigeerde record zal testen. De stijging wordt deels toegeschreven aan de verwachting dat de Federal Reserve later dit jaar de rente zal verlagen. Handelaren speculeren dat de Fed de rente zal verlagen in juni, volgens de CME Fed Watch Tool.

Het VanEck Gold Miners ETF sloot ook hoger, met 4,3%. Het handelt voor het eerst sinds 12 januari boven het 50-daags gemiddelde van $28,295. Dit duidt op een positief momentum in de goudmarkt.

Volgens Bart Melek, global head of commodity strategy bij TD Securities, stijgt goud als reactie op zwakke economische gegevens, vooral in de productiesector.

Maar goudprijzen zouden tegenwind kunnen ondervinden als economische gegevens, met name over werkgelegenheid, positief uitvallen. Melek gaf het volgende aan:

Laten we zeggen dat de salarisadministratie sterker binnenkomt dan mensen denken – dan zijn alle weddenschappen van tafel en denk ik dat we veel van wat we hebben gewonnen zullen verliezen. Dat is het belangrijkste punt voor mij.

Centrale banken versterken goudreserves

Het is echter niet gebruikelijk dat goud zo goed presteert in tijden met hoge rentetarieven en een sterke dollar.

Deze prestatie komt grotendeels doordat de centrale banken wereldwijd een enorme hoeveelheid goud kopen nadat de Verenigde Staten en de Europese Unie $300 miljard aan Russische buitenlandse valutareserves in beslag hebben genomen. Dit gebeurde als reactie op de invasie van Oekraïne door Moskou.

Bron: CNBC
Foto: iStock