De goud- en zilverprijs kenden een uitstekende laatste maand van het jaar. Terwijl aandelen in de uitverkoop gingen, wisten de edelmetalen aan terrein te winnen. En dat is helemaal niet zo vreemd, want juist in onzekere tijden vluchten beleggers naar veilige havens. En die trend kan dit jaar een vervolg gaan krijgen.

Tijdens de eerste handelsdag van het jaar werden beleggers direct geconfronteerd met teleurstellende macrocijfers uit Azië. De cijfers over de Chinese industriële productie maakten duidelijk dat er sprake is van een krimp. Daarnaast vertraagde de groei in Singapore tot 1,6% op jaarbasis in het laatste kwartaal van 2018. Dat was beduidend minder dan de voorspelling van 3,6%. Aangezien Singapore een van de meest exportafhankelijke naties is, zijn de vooruitzichten van Singapore nauw verbonden met de wereldwijde handel en groei.

Beleggers beginnen weer voorzichtig in de goudprijs te geloven

Deze teleurstellende macrocijfers wisten direct te leiden tot een stijgende goudprijs. Daarnaast zorgt de Amerikaanse shutdown ook nog steeds voor angst onder beleggers. De cocktail aan slecht nieuws heeft er voor weten te zorgen dat de goudprijs niet ver meer verwijderd is van de grens van $ 1.300.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat goud gerelateerde ETF’s weer volop in de portefeuilles van beleggers aanwezig zijn. Er is sprake van het hoogste niveau sinds afgelopen zomer.

Gaat de goudprijs een glansrijk jaar tegemoet?

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!