Gaat de Amerikaanse economie weldra minder financiële steun krijgen van de Federal Reserve? Enkele officials van de centrale bank zeiden dat het perfect mogelijk is dat ze de stimulus gradueel zullen terugdraaien midden november. Het eerste wat dan op de agenda staat, is maandelijks minder obligaties opkopen. De lage rente opschroeven staat later op de planning.

Tijdens de bijeenkomst van de Federal Reserve werd er zo goed als overeengekomen dat de Amerikaanse economie sterk hersteld is van de coronapandemie en dat verschillende doelstellingen bijna binnen handbereik zijn. Dit zou de deur openen om te beginnen met het ’taperen’ van hun stimuleringsbeleid. Met andere woorden, de kans is groot dat de centrale bank midden november hun opkoopprogramma van obligaties gaat terugschroeven.

Op dit moment koopt de bank maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties met als doel om de economie te stutten. Als ze beginnen met het terugschroeven van het beleid, zal de bank het maandelijks bedrag verlagen met 15 miljard dollar per maand. Volgens het vergaderverslag zou dit perfect kunnen vanaf volgende maand of midden december.

Participants noted that if a decision to begin tapering purchases occurred at the next meeting, the process of tapering could commence with the monthly purchase calendars beginning in either mid-November or mid-December.

Rate hikes

Wat het verhogen van de rentevoeten betreft, zal het wat minder evident zijn. Deze actie ligt gevoeliger op de financiële markten en kan meer teweegbrengen dan het terugschroeven van het opkoopprogramma. Sommige bestuursleden vinden het een goed idee om volgend jaar het rentebeleid aan te passen gezien de hoge inflatie anders voor problemen zou kunnen zorgen.

De inflatie is dit jaar sterk gestegen en noteert 5,4 procent hoger dan vorig jaar. Men vreest dat de stijgende inflatie hardnekkig zal zijn en dus niet van tijdelijke aard is. Beleggers en investeerders schatten de kans op twee renteverhogingen in 2022 op 46 procent.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: pasja1000 – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>