Steeds meer beleggers zijn wakker geschud en beginnen zich te realiseren dat we in een tijdperk van stijgende prijzen leven. Bij de grondstoffensector was dit plaatje al langer zichtbaar en ook in de rest van de sectoren lijkt dit plaatje nu waarheid te gaan worden. Voor beleggers is het van groot belang om de portefeuille te beschermen tegen een hoge inflatie.

Tijdens de afgelopen handelsweken zijn de beurzen geconfronteerd met enkele serieuze berentikken. En dat was even wennen, want tijdens de voorbijgaande weken hadden de stieren juist de touwtjes volledig in handen. De inflatieangst is tijdens de afgelopen weken echter stevig gevoed als gevolg van macrocijfers die duidelijk maakten dat de prijzen nu al stevig in de lift zitten. En mogelijk is dit nog maar het begin.

De situatie van vandaag de dag is behoorlijk zorgwekkend

Sinds de jaren ’80 is er al een trend gaande waarbij er sprake is van dalende inflatiestanden. Dit is ook terug te zien in de rentestanden. Wat dat betreft is het dus niet verwonderlijk dat tijdens de afgelopen decennia met name de financiële producten die profiteren van een lage inflatie goed wisten te presteren. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is de outperformance bij de ‘deflation basket’ in beeld gebracht. Met andere woorden was er tijdens de afgelopen decennia geen reden te bedenken om je tegen een hoge inflatie te beschermen.

Vandaag de dag is de situatie echter compleet anders. De centrale banken hebben tijdens de afgelopen jaren een ruimhartig monetair beleid gevoerd en dit heeft geleid tot een historische toename van de geldhoeveelheid. En mocht dit experiment verkeerd aflopen, dan lijkt een structureel hoge inflatie onontkoombaar te zijn. Mogelijk breekt voor de ‘inflation basket’ dus binnenkort een nieuw tijdperk aan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>