Al maandenlang worden we getrakteerd op nieuwe recordkoersen. Daarnaast weten de Amerikaanse indices regelmatig belangrijke grenzen te doorbreken. Zo wist de Dow Jones index deze week nog de grens van 22.000 punten te slechten. Ondanks de goede prestatie van de aandelenmarkten, begint de overwaardering van aandelen steeds angstaanjagender vormen aan te nemen.

Er zijn meerdere maatstaven om er achter te komen of een aandeel overgewaardeerd is of niet. Bloomberg heeft recent gebruik gemaakt van de Price-to-Sales Ratio. Deze indicator toont de verhouding tussen de beurskoers en de omzet. En op dit moment ziet het plaatje er behoorlijk beangstigend uit.

Aandelen zijn volgens deze indicator zwaar overgewaardeerd

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de Price-to-Sales Ratio in beeld gebracht. Op dit moment noteert het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index twee maal hoger dan de omzet. Alleen tijdens de late jaren ’90 hadden we te maken met een dergelijk hoge notering. Destijds wist deze indicator nog te stijgen richting 2,5.

Deze grafiek laat zien dat het voor koopjesjagers geen goed moment is om vandaag de dag een plekje binnen de markt te bemachtigen. Geduld is ook binnen de beleggingswereld een schone zaak.