Ook de Amerikaanse economie is tijdens het afgelopen jaar geconfronteerd met een historische economische krimp. Toch was het economische herstel in de VS al snel zichtbaar. Inmiddels heeft het Amerikaanse bruto binnenlands product de coronacrisis alweer volledig teniet gedaan. De economische lange termijn trend is zelfs nog steeds intact.

Weinig economen hadden verwacht dat de wereldeconomie zo snel zou herstellen van de historische coronacrisis. De meeste economen zijn het er wel over eens dat dit snelle economische herstel voor een deel is veroorzaakt door het ruimhartige beleid van de overheden en centrale banken. Door deze ruimhartige financiële injecties wist de economische motor in een hogere versnelling te belanden.

Economische lange termijn trend is nog steeds intact

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond Financial, is te zien dat de lange termijn groeitrend bij het Amerikaanse bruto binnenlands product nog steeds intact is. En dat is gezien de economische krimp van vorig jaar indrukwekkend te noemen.

Volgens sommige economen laat deze grafiek zien hoe krachtig de Amerikaanse economie is. Andere economen wijzen juist richting de toegenomen schuldenbalansen en zijn van mening dat de huidige economische groei gevormd is door het ruimhartige overheidsbeleid die heeft geleid tot een explosie bij de schuldenbalans. En die schulden zullen vroeg of laat terugbetaald moeten worden. Toch wordt die gedachte vooralsnog naar de achtergrond verschoven en wordt met name het economische feestje gevierd.

De beste feestjes eindigen helaas genoeg vaak met een flinke kater.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>