Het lijkt erop dat Amazon het volgende grote bedrijf wordt dat iets met bitcoin wil doen. Hiermee kan het bedrijf van Jeff Bezos in de voetsporen treden van Elon Musk en Tesla. Tijd om de geruchten van de feiten te onderscheiden.

Vacature is een feit

Amazon heeft een openstaande vacature voor een expert op het gebied van digitale valuta en blockchain. Er staat onder andere in: ‘Je zal je domeinexpertise in Blockchain, Distributed Ledger, Central Bank Digital Valuta’s en Cryptocurrency gebruiken om de argumenten te ontwikkelen voor de mogelijkheden die moeten worden ontwikkeld, de algehele visie en productstrategie te stimuleren en leiderschap te verwerven.’

‘We zijn geïnspireerd door de innovatie die plaatsvindt in de cryptocurrency-ruimte en onderzoeken hoe dit eruit zou kunnen zien op Amazon. We geloven dat de toekomst zal worden gebouwd op nieuwe technologieën die moderne, snelle en goedkope betalingen mogelijk maken, en hopen die toekomst zo snel mogelijk naar Amazon-klanten te brengen.’

Dat die vacature uitstaat is een feit. Maar de timing van is curieus, de bitcoin koers is sinds halverwege mei namelijk flink in waarde gedaald. Er wordt niet veel meer geschreven over bitcoin in de reguliere media. Het is natuurlijk giswerk waar de sollicitant zich mee bezig gaat houden, en dat is een mooi bruggetje naar een gerucht.

Gerucht kan een feit worden

Afgelopen weekend vertelde een anonieme bron in de Londense zakenkrant City AM:

‘Dit gaat niet alleen om het accepteren van bitcoin of cryptocurrency’s als betaalmiddel, dit is een volledig, goed besproken, integraal onderdeel van het toekomstige mechanisme van hoe Amazon zal werken. Het begint met bitcoin, dit is de belangrijkste eerste fase van dit cryptoproject, en het verzoek komt van de top… van Jeff Bezos zelf.’

Binnen mum van tijd steeg de koers met 15%, en dat is alleen nog maar op basis van een gerucht. Elon Musk deelde letterlijk op zijn eigen twitteraccount een bericht dat Tesla bitcoin zou accepteren (is inmiddels alweer ingetrokken) en twee maanden lang behaalde bitcoin bijna welke week een nieuw hoogterecord. Mocht Bezos of Amazon dit gerucht bevestigen, dan is het interessant om te zien of dit dezelfde impact kan hebben.

De anonieme bron zei nog iets interessants, namelijk dat als het experiment goed verloopt, Amazon een eigen digitale munt wil ontwikkelen.

Echter in de nacht van 26 juli publiceerde Reuters een artikel waarin een woordvoerder van Amazon het volgende aangaf. Amazon blijft geïnteresseerd in crypto, maar heeft nog geen specifieke plannen om daadwerkelijk cryptocurrencies te gaan accepteren als betaling voor goederen.

Onmogelijk om bitcoin te negeren

En daarnaast, Amazon is een techbedrijf. Het is onwaarschijnlijk dat een van de grootste techbedrijven ter wereld voor altijd aan de zijlijn zal blijven staan als er zoveel tastbare innovatie plaatsvindt in de wereld van cryptocurrency’s. Misschien slagen ze in hun pogingen, of falen ze hard, maar het zou getuigen van slecht zakendoen als ze het niet op z’n minst zouden proberen. En dat proberen kan verschillende vormen aannemen: het kopen van bitcoin, het accepteren van bitcoin of het maken van hun eigen munt.

Wat dat betreft is het wachten op het volgende grote bedrijf dat bericht over bitcoin.