De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben inmiddels hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Wat dat betreft kunnen we de balans van het cijferseizoen gaan opmaken. De meeste bedrijven wisten beduidend betere cijfers te overleggen dan waar de analisten op gerekend hadden. Toch zullen de bedrijfswinsten nog flink moeten stijgen om de huidige beurskoersen enigszins te kunnen verdedigen.

We mogen gerust concluderen dat de meeste beursgenoteerde bedrijven een uitstekend kwartaal achter de rug hebben liggen. Als gevolg van het herstel van de wereldeconomie zag het overgrote deel van de bedrijven haar omzet en winst stevig stijgen. We kunnen achteraf ook concluderen dat de verwachtingen van de analisten wel erg voorzichtig waren. Het positieve cijferseizoen kent dus duidelijk twee kanten van het verhaal.

Bedrijfswinsten zijn gezien de beurskoersen nog steeds te laag

Ondanks het positieve cijferseizoen moeten beleggers uitkijken dat ze het onderliggende objectieve plaatje niet uit het oog verliezen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de bedrijfswinsten (witte lijn) nog steeds flink moeten stijgen om de huidige beurskoersen (blauwe lijn) enigszins te kunnen verdedigen. Er is immers nog steeds sprake van een historische hoge koers-winstverhouding.

Beleggers zouden hun vizier met name moeten richten op de komende cijferseizoenen. Dan moet duidelijk worden of de verbetering bij de bedrijfsresultaten van tijdelijke aard was, of dat er sprake is van een structurele verbetering. Zoals veel beleggers immers weten maakt één zwaluw nog geen zomer.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>