De wereldwijde aandelenmarkten worden sinds het begin van deze maand al geconfronteerd met felle berentikken. De beursspreuk “Sell in May and go away” is mogelijk dit jaar weer van toepassing. Volgens een belangrijke grafiek moeten we zelfs vrezen voor een nieuwe Bear Market.

Voor een belegger zijn dit geen gemakkelijke beurstijden. Sinds het begin van 2018 worden beleggers al geconfronteerd met de nare gevolgen van de handelsoorlog. De strijd tussen Trump en Xi Jinping heeft tijdens de afgelopen anderhalf jaar geleid tot meerdere volatiele perioden. De ergste was aan het einde van 2018, toen de meeste beurzen getroffen werden door een beursdaling van minstens 20%. De Chinese beurzen moesten zelfs nog veel meer terrein inleveren.

Keert de beer definitief terug op het speelveld?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van E. Cantoni, is te zien dat de Russell 2000 index op dit moment sterke overeenkomsten vertoont met de periode 2002-2009. En mocht de correlatie met die periode standhouden, dan betekent dat weinig goeds voor de aandelenmarkten. In dat geval staat Wall Street namelijk aan de vooravond van een forse beursdaling die we ook in het jaar 2008 hebben gezien.

Moeten we inderdaad vrezen voor een nieuwe Bear Market?