De centrale banken lanceerden een aantal weken geleden een indrukwekkend stimuleringspakket. De Amerikaanse centrale bank gaat daarin wel heel erg ver. Zonder twijfel zet de Fed op dit moment de meeste financiële middelen in om een harde val van de economie te voorkomen. En die keuze heeft in enkele weken tijd geleid tot een exponentiële stijging bij de Fed-balans.

Jerome Powell liet onlangs nog weten dat de Fed er alles aan zal doen om de Amerikaanse economie zoveel mogelijk te ondersteunen. De vraag is alleen of deze ondersteuning voldoende zal zijn. Zo raakten tijdens de afgelopen vijf weken al 27 miljoen Amerikanen hun baan kwijt. En de werkelijke schade is nog veel groter want zzp’ers, freelancers en mensen die op oproepbasis werken worden in deze telling niet meegenomen.

Gaat het Fed-beleid wel werken?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Charlie Bilello, is de exponentiële stijging bij de Fed-balans in beeld gebracht. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat tijdens de afgelopen maanden de Fed-balans drastisch is gestegen. Tijdens de afgelopen drie maanden wist de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank met meer dan $ 2 biljoen toe te nemen.

We moeten niet vergeten dat er uiteindelijk een prijs betaald moet worden voor het huidige beleid. In Europa is dat overigens niet anders, want ook de ECB zet op dit moment alle middelen in om een diepe recessie te voorkomen. En het is nog maar sterk de vraag of dat, ondanks alle financiële inspanningen, gaat lukken.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar