Steeds meer mensen beginnen zich af te vragen of de beurs op dit moment wel het ware economische plaatje weerspiegelt. Tijdens de afgelopen weken zijn er namelijk dramatische macrocijfers verschenen. De beurzen wisten echter in diezelfde periode fors in waarde te stijgen. Op den duur zal de economische realiteit ook effect gaan hebben op de beurskoersen.

Afgelopen week steeg het aantal geregistreerde werklozen in de VS met meer dan 4 miljoen. Tijdens de afgelopen vijf weken zijn ongeveer 27 miljoen banen verloren gegaan. De beurzen wisten echter halverwege maart een stevige bodem neer te zetten en sinds dat moment zitten de beurskoersen flink in de lift. Toch moet het effect op lange termijn niet onderschat worden.

Beleggers moeten de economische realiteit niet uit het oog verliezen

Op de bovenstaande illustratie is te zien dat een stijgende werkloosheid meestal ook slecht nieuws voor de beurzen betekent. De economen van Nautilus Investment Research laten weten dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage op dit moment boven het 2-jaarsgemiddelde ligt. Historisch gezien noteert de S&P 500 index drie maanden na een dergelijke gebeurtenis ruim 2% lager. Ook een jaar later is er gemiddeld gezien sprake van een daling.

Wat dat betreft is het dus ook goed mogelijk dat dit een laatste stuiptrekking van de stier is. Beleggers moeten in ieder geval de economische realiteit niet uit het oog verliezen. Die realiteit begint namelijk steeds pessimistischer te worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>