Tijdens de afgelopen jaren wisten de meeste aandelenmarkten fors in waarde te stijgen. Historisch gezien is dit zelfs de langste stierenmarkt ooit. Toch moeten beleggers niet vergeten dat de financiële markten tijdens de afgelopen 20 jaar getroffen zijn door twee immense beurscrashes. En die weten nog steeds diepe wonden achter te laten.

De Amerikaanse indices bewegen vandaag de dag opnieuw rond hun recordkoersen. En ook veel Europese indices hebben de weg naar omhoog vervolgd. Toch zijn er ook nog steeds genoeg indices op te noemen die achter blijven op de feestvreugde. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Duitse beurs. De DAX index beweegt immers nog steeds 10% onder haar hoogtepunt uit januari 2018.

Europese aandelen blijven achter op Amerikaanse aandelen

Sowieso hebben Europese aandelen het de afgelopen 20 jaar niet gemakkelijk gehad. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van All Star Charts, te zien dat de Europese Stoxx 600 index al 20 jaar zijwaarts beweegt. En de 20-jarige weerstandslijn begint steeds steviger te worden. Deze index bestaat uit de 600 grootste Europese aandelen en hoort dus een goed beeld te geven van de trend die gaande is bij Europese aandelen.

Deze grafiek maakt duidelijk dat beleggen niet gemakkelijk is. Beleggers zullen te allen tijden het kaf van het koren moeten scheiden. En juist in deze tijd is dat vaak niet gemakkelijk.