Sinds de bodem van maart is de olieprijs met tientallen procenten in waarde gestegen. Dit heeft alles te maken met de optimistische groeiverwachtingen van de wereldeconomie. Daarnaast hebben de OPEC-landen de olieproductie aanzienlijk teruggeschroefd, waardoor de balans tussen vraag en aanbod hersteld is. Is dit alles voldoende om een meerjarige trenddraai te bewerkstelligen?

Al sinds het jaar 2008 zit de oliemarkt gevangen in een dalende trend. Destijds werd er nog ruim $ 140 voor een vat ruwe olie betaald, terwijl dit nu nog ‘slechts’ $ 60 bedraagt. Toch is dit al een hele vooruitgang, want vorig jaar lag de olieprijs gedurende enige tijd onder de $ 20.

Komt er een trenddraai binnen de oliemarkt?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FX Imperija, is het technische plaatje bij de olieprijs in beeld gebracht. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat de olieprijs al sinds het jaar 2008 geconfronteerd wordt met een stevige weerstandslijn. Tijdens de voorbijgaande jaren wist elke confrontatie met deze weerstandslijn te leiden tot een nieuwe prijsdaling.

Mochten de oliestieren er deze keer wel in slagen om de meerjarige weerstandslijn te doorbreken, dan gaat er officieel een nieuwe opwaartse trend van start. En op dat moment kunnen ook de olieaandelen stevig in waarde stijgen. Beleggers doen er dus verstandig aan om de oliemarkt niet uit het oog te verliezen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>