De koperprijs is sinds haar hoogtepunt met flink wat procenten in waarde gedaald. En deze daling kwam precies op het moment dat het overgrote deel van de investeerders van mening was dat de koperprijs nog verder in waarde zou gaan stijgen. Wat dat betreft zijn heel wat investeerders hardleers.

Warren Buffett leert ons dat we angstig moeten zijn als andere mensen hebzuchtig zijn. Daar staat tegenover dat we juist hebzuchtig moeten zijn op de momenten dat anderen angstig zijn. Bij de koperprijs was er sprake van de eerste situatie; de hebberigheid vierde namelijk hoogtij.

Koperprijs daalt als gevolg van de extreme koopdrang naar de grondstof

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Movement Capital, is te zien dat er recent sprake was van een zeer optimistische stemming als het gaat om het aantal investeerders dat geloofde in een stijgende koperprijs. En juist op dat moment wist de koperprijs een top te bereiken en op dit moment noteren we enkele procenten lager.

Deze grafiek brengt dus perfect in beeld dat het meestal geen verstandig idee is om te investeren in een financieel product waar de meerderheid van de beleggers van mening van is dat het nog veel verder in waarde zal gaan stijgen.

Toch lijkt de Bitcoin op dit moment de uitzondering op de regel te zijn.