Al jarenlang staan de groeiaandelen hoog op het verlanglijstje van beleggers. Mede daarom wist deze categorie aandelen tijdens de afgelopen jaren ook zulke goede beurszaken te doen. Mogelijk is het enthousiasme rondom groeiaandelen echter te ver doorgeslagen. Nog nooit eerder waren groeiaandelen immers zo zwaar overgewaardeerd.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Situatie rondom groeiaandelen is zorgwekkender dan tijdens de internetzeepbel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat groeiaandelen nog nooit zo overgewaardeerd waren. De donkerblauwe lijn laat de beurswaarde afgezet tegenover de omzet zien bij de Russell 1000 Growth Index. Uit deze grafiek is af te leiden dat het gemiddelde groeiaandeel 6 keer hoger noteert dan de omzet rechtvaardigt. En daarmee is het record uit het jaar 2000 verbroken.

Het is echter sterk de vraag of beleggers wel blij moeten zijn met dit record. Na het uiteen knappen van de internetzeepbel liep het immers voor het overgrote deel van de groeibedrijven dramatisch af. En beleggers moeten niet denken dat de geschiedenis zich niet kan herhalen.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis