De Turkse lira is begin deze week gedaald naar een absoluut dieptepunt waardoor een valutacrisis om de hoek loert. Volgens Mark Mobius, een belangrijke belegger in opkomende markten, is Turkije niet het enige land dat het risico loopt op een valutacrisis gezien de vooruitzichten van hogere rentetarieven in de Verenigde Staten.

De Turkse lira staat sinds 2018 onder druk door verschillende factoren. De munt zakte op maandag echter naar een nieuw dieptepunt toen president Erdogan de voortdurende omstreden renteverlagingen van zijn centrale bank verdedigde, ondanks dat de inflatie stijgt met dubbele cijfers.

Mobius gaf niet aan welke andere landen kwetsbaar zijn voor een valutacrisis. Volgens hem is het wel goed nieuws dat veel opkomende markten sinds de Aziatische financiële crisis van 1998 meer hebben geleend in hun lokale valuta. Hierdoor zou een renteverhoging in de Verenigde Staten niet dramatisch moeten zijn voor deze landen.

Mobius stelt echter wel:

Landen met veel schulden in dollars kunnen hard getroffen worden.

Uitdagingen

In tegenstelling tot Mobius benoemde investeringsbank Nomura de landen wel die een risico lopen op een valutacrisis. Uit een analyse van de bank lopen Egypte, Roemenië, Turkije en Sri Lanka het grootste risico. Bij de analyse werd rekening gehouden met indicatoren zoals de buitenlandse schuld als percentage van het bruto binnenlands product, de verhouding tussen deviezenreserves en invoer en de beursindex.

De Amerikaanse Federal Reserve zal het tempo van haar activa-aankopen deze maand beginnen afbouwen. De meeste Fed-functionarissen hebben verklaard dat een eerste renteverhoging nog niet aan de orde is. De markten zien dit echter anders en verwachten een renteverhoging ergens midden 2022.

Dit komt voor de opkomende markten op een bijzonder vervelend moment. Deze landen worden immers geconfronteerd met andere uitdagingen zoals toenemende begrotingstekorten, tekorten op de lopende rekening, alsook stijgende voedselprijzen. Een stijgende rente in de Verenigde Staten zou voor nog meer kopzorgen zorgen.

Bron: CNBC
Foto: iStock