Tijdens het afgelopen jaar werden de meeste groeimarkten geconfronteerd met een forse beursdaling. Deze daling was voor het grootste deel te danken aan de tegenvallende groei van de wereldeconomie. Als gevolg van de Amerikaanse handelspolitiek werden de groeilanden extra hard geraakt. En die economische klap is op de beurs nog steeds zichtbaar.

Tijdens het eerste deel van het jaar wisten de meeste groeimarkten slechts mondjesmaat te profiteren van het opgeleefde optimisme onder de beleggers. Het is tijdens de afgelopen maanden duidelijk geworden dat de meeste beleggers de groeimarkten liever mijden. Juist in deze tijd wordt er vaker gekozen voor meer ‘zekerheid’.

Een verloren decennium voor groeimarkten

Overigens hebben de groeimarkten het al ruim 10 jaar lastig. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is dit in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de MSCI Emerging Markets index op dit moment nog lager noteert dan de koers die bereikt werd voor het uitbreken van de financiële crisis. Wat dat betreft kunnen we dus ook wel spreken van een ‘verloren decennium’.

In de periode 2016-2018 wist de MSCI Emerging Markets index wel sterk op te leven. Dit was voor een groot deel te danken aan de opleving bij Chinese aandelen. Tijdens het afgelopen jaar is echter alweer een groot deel van deze koersstijging prijsgegeven. Beleggers moeten juist bij de groeimarkten zorgvuldig het kaf van het koren scheiden.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!