Tijdens de afgelopen maanden wisten de wereldwijde beurzen goede zaken te doen. De Amerikaanse indices wisten in positieve zin op te vallen. Zo wisten de S&P 500 en de Nasdaq 100 index meermaals te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Een belangrijke grafiek laat echter zien dat dit niet het moment is om optimistisch gestemd te zijn.

Tijdens de beursmaanden februari en maart werden de wereldwijde beurzen in korte tijd geconfronteerd met een stevige beursdaling. Nog nooit eerder moesten de beurzen in korte tijd zoveel terrein inleveren. De herstelbeweging die hierop volgde was eveneens indrukwekkend te noemen. Mogelijk is dit herstel echter niet voldoende om een nieuwe beursdaling te voorkomen.

Deze grafiek waarschuwt voor een beursdaling van ruim 50%

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Dereck Coatney, is de gevaarlijke situatie bij de S&P 500 index in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de RSI-indicator al ruim twee jaar een dalende trend laat zien. En dat terwijl de S&P 500 index in diezelfde periode hogere koersen wist te bereiken.

Op de grafiek is ook te zien dat tijdens de twee voorgaande toppen, in de jaren 2000 en 2007, er sprake was van een soortgelijke situatie. Ook toen was er al geruime tijd sprake van een dalende beweging bij de spanningsmeter, terwijl de beurskoersen verder opliepen. Met name de vergelijking met het jaar 2000 lijkt op veel terreinen erg passend te zijn.

Volgens deze grafiek moet de echte beursdaling nog komen. Gezien de vorige toppen is in dat geval een beursdaling van 50% zeer reëel te noemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)