Amerikaanse aandelen zijn bij veel beleggers erg geliefd. En dat is ook niet verwonderlijk, want Amerikaanse aandelen weten het nou eenmaal beter te doen dan bijvoorbeeld Europese aandelen. Uiteraard biedt dat geen garantie voor de toekomst. De geweldige prestatie van Amerikaanse aandelen lijkt met name aan één ding te danken te zijn.

Als we de beursprestaties van de afgelopen twintig jaar van de verschillende aandelenmarkten op een rij zetten, dan valt in het bijzonder één ding sterk op. Wall Street steekt met kop en schouders boven de rest uit. De rampzalige financiële crisis, die haar oorsprong kende in de VS, wist daar geen verandering in te brengen. Deze geweldige prestatie lijkt vooral te danken te zijn aan de ruimhartige buybacks.

Het is niet vreemd dat beleggers kiezen voor Amerikaanse aandelen

Bij de meeste beleggers zal de term ‘buybacks’ wel bekend zijn. In dat geval gaat het om beursgenoteerde bedrijven die eigen aandelen inkopen om op die manier de eigen beurskoers te ondersteunen. Volgens sommige analisten kan dit ook wel gezien worden als het ‘kunstmatig’ hoog houden van de eigen beurskoers. Deze methode is bij beleggers erg geliefd, want buybacks zijn nou eenmaal goed voor de beurskoers van het aandeel.

Vanuit dat perspectief is de ‘outperformance’ van Wall Street versus Europa ook goed uit te leggen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, te zien dat Amerikaanse bedrijven tijdens de afgelopen twintig jaar veel ruimhartiger zijn geweest wat betreft buybacks, dan Europese bedrijven. En dat beleggers in dat geval liever kiezen voor Amerikaanse aandelen, lijkt vrij logisch te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>