De rentes op de staatsobligaties zitten al enkele maanden in de lift. Toch beginnen beleggers zich daar nu pas zorgen over te maken. Dat is overigens ook begrijpelijk, want een te hoge rente kan onheil voor de beurzen betekenen. Inmiddels ontvang je al meer rendement op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie dan op dividendaandelen.

Tijdens de afgelopen week wisten de rentestanden verder te stijgen. De inflatieverwachtingen weten er voor te zorgen dat de rentes in de lift zitten. Beleggers rekenen er op dat de centrale banken uiteindelijk wel moeten ingrijpen op het moment dat de inflatie te ver doorslaat. En dat zou gepaard gaan met renteverhogingen.

Hogere rente kan nadelig voor aandelen zijn

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat beleggers inmiddels een hoger rendement realiseren op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie dan op het gemiddelde Amerikaanse dividendaandeel (S&P 500). Uiteraard is dit geen goed teken en als de rente nog verder doorslaat, kunnen aandelen minder interessant worden. Beleggers zullen immers dan hun risicohouding heroverwegen en dat kan nadelig uitpakken voor aandelen.

Toch is het nog niet zo ver. Het is immers nog maar de vraag of de inflatieverwachtingen daadwerkelijk waarheid gaan worden. Tevens hebben diverse centrale bankiers al laten weten dat ze niet van plan zijn om de rentestanden binnen afzienbare tijd te verhogen.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis