Het merendeel van de beursgenoteerde bedrijven heeft inmiddels haar kwartaalcijfers gepubliceerd. En in Amerika ziet het plaatje er behoorlijk indrukwekkend uit. De gemiddelde winstgroei komt immers uit op een verbazingwekkend cijfer van 29% (jaarbasis). Dit is de hoogste stand sinds het jaar 2010.

De winstcijfers van de meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zien er behoorlijk rooskleurig uit. Als gevolg van het beleid van Donald Trump zijn de winsten sterk toegenomen. Onder andere de belastinghervorming heeft een positief effect op de nettowinst van bedrijven.

Winstgroei te danken aan belastingvoordeel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pension Partners, is de indrukwekkende winstgroei in beeld gebracht (jaarbasis). Overigens hoeft het hier niet bij te blijven, want de toekomst ziet er volgens de meeste analisten ook goed uit. Zo is de verwachting dat de winsten volgend jaar nog verder zullen gaan toenemen. Uiteraard niet aan het huidige groeitempo.

Tot slot moet daar nog wel bij verteld worden dat steeds meer economen zich zorgen beginnen te maken over het handelsbeleid van Trump. Dit beleid begint immers steeds meer economische schade aan te richten en daarin blijven de Amerikaanse bedrijven niet buiten schot.