De financiële markten staan al enkele weken onder grote druk. Nog nooit eerder was de volatiliteit op de financiële markten zo groot. Dat is ook niet verwonderlijk, want we hebben op dit moment te maken met een uitzonderlijke situatie. Grote delen van de wereld zitten op dit moment op slot en dat heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie.

Tijdens de afgelopen drie weken moesten de wereldwijde aandelenmarkten fors waarde inleveren. Zo is Wall Street sinds de top al met 35% in waarde gedaald. De beursschade in Europa is zelfs nog iets groter. Nog nooit eerder wisten de beurzen in korte tijd zoveel beurswaarde in te leveren.

Deze beursdaling is uitzonderlijk te noemen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke, is de bijzondere situatie van vandaag de dag in beeld gebracht. De huidige beursdaling verloopt veel sneller dan tijdens de vorige Sell-Offs het geval was. Tijdens de vorige twee toppen (in 2007 en 2000) stond Wall Street pas na 250 handelsdagen 35% lager. Wat dat betreft kunnen we dus concluderen dat dit een hele bijzondere situatie is.

De komende handelsweken zullen heel belangrijk zijn voor de wereldwijde beurzen. Centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om de rust op de financiële markten terug te krijgen. Toch wil dat voorlopig nog niet echt lukken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>